Венозна недостатъчност

Начало Венозна недостатъчност

Хронична венозна недостатъчност? Вие не сте сами!

Хроничната венозна недостатъчност (ХВН) е общ медицински термин, обобщаващ множество проблеми на циркулацията, обикновено засягащи краката.

Тези циркулаторни проблеми се появяват когато кръвта се задържа във вените, разтяга деликатните стени на вените и води до появата на редица симптоми, като мрежовидни вени, варикозни вени и локализиран оток (мед. "едем"). С течение на времето, прогресивното увреждане на фините еднопосочни клапи, разположени във вътрешността на вените води до появата на  множество болезнени и тежки симптоми, известни като хронична венозна недостатъчност (ХВН).

Хронична венозна недостатъчност (ХВН). Симптомите...

Отокът в областта на стъпалата или глезените най-често е първият забележим симптом на хроничната венозна недостатъчност (ХВН) [Boccalon; Clement]. Виж раздел "Подуване, оток"

С времето, наблюдаваните при  хроничната венозна недостатъчност симптоми може да включват:

 • Затруднения при ходене;
 • Болка в изправено положение;
 • Тежест / умора в краката (вж. раздел "Тежест в краката");
 • Парене, болка или напрежение в прасците;
 • Нощни крампи или спазми на краката;
 • Неспокойни крака, особено през нощта;
 • Варикозни вени (вж. раздел "Варикозни вени");
 • Сърбеж, лющене на кожата;
 • Промяна в цвета или загрубяване на кожата в областта на глезените и краката;
 • В тежки случаи, появата на улцерации (язви) в долната част на краката или глезените  (често трудно заздравяващи).

Благодарение отчасти на заседналия начин на живот, по-голямата продължителност на живота, начина на хранене и други фактори, проблемите с вените, днес засягат голяма част от човечеството в световен мащаб. Установено е, че хроничната венозна недостатъчност (ХВН) обхващаща долните крайници засяга около 10-50% от мъжете и 50-55% от жените, докато варикозните вени се проявяват при 33% от възрастните женит и 20% от мъжете [Italian College of Phlebology]. Някои проучвания показват, че варикозните вени са един от основните три медицински проблема,  и се нареждат  по разпространение непосредствено след алергиите и високото кръвно (хипертонията) [Vannoni].

Голяма част от страдащите от хронична венозна недостатъчност (ХВН) са жените  (приблизително 10 към 1). Венозните проблеми при жените имат тенденция за по-ранна появява в сравнение с мъжете [Boccalon]. На около 50 годишна възраст, около  41% от жените имат някои от симптомите на нарушение на венозната циркулация на краката. Докато неприятните на външен вид варикозни вени водят до силно чувство на безсилие и отчаяние, както при жените, така и при мъжете, то хроничната венозна недостатъчност (ХВН) е повече от „козметичен” проблем. Хроничната венозна недостатъчност (ХВН) създава значителни трудности при извършването на множество ежедневни дейности, като изкачване на стълби, домакинска работа или продължително стоене в изправено положение.

Прогресирането на хроничната венозна недостатъчност (ХВН) може да доведе до появата на улцерации (язви) на краката при около 1% от хората, като това е едно потенциално сериозно усложнение, което зачествява с възрастта [Simka]. Проучванията върху "качеството на живот" показват, че над 80% от страдащите от улцерациите на долните крайници съобщават, че състоянието значително нарушава тяхната подвижност и може да доведе до появата на емоционални промени като чувство на гняв, обида, депресия и социална изолация, в допълнение към умерената до тежка физическа болка [Phillips]. (Финансовите разходи, свързани с хроничната венозна недостатъчност (ХВН) според едно проучване през 2003 година са изчислени на над $1 млрд. Годишно в САЩ [Simka].

Диагностика на хроничната венозна недостатъчност (ХВН).
Какво да очаквате от посещението при вашия лекар?


Хроничната венозна недостатъчност, както и други медицински състояния, изисква  лекарски преглед и експертна оценка за поставяне на правилната диагноза. Някои други медицински проблеми може да доведат до появата на много от характерните за хроничната венозна недостатъчност симптоми, като болка и оток.

Освен снемането на пълна анамнеза и физикален преглед, вашият лекар може да назначи извършването на едно или повече изследвания за потвърждаване на  диагнозата хронична венозна недостатъчност:

 • Дуплекс ултрасонографията ("Доплер") е изследване, при което с помощта на високочестотни звукови вълни се изследва състоянието на клапите, измерва се кръвния ток във вените и се изключва наличието на кръвни тромби;
 • Плетизмография. Това е едно много просто изследване, при което върху крака се поставят няколко маншона за измерване на на систолното кръвно налягане на ръката и сравняването му с това на крака. (Нормално, кръвното налягане на крака е в известна степен по-ниско от това на ръката, но тази разлика трябва да бъде по-малка от 20 mmHg.);
 • Венография. Образно изследване, при което във вената се инжектира контрастно вещество и с помощта на рентгеновите лъчи се проследява състоянието на вените  като това подпомага и откриването на възможни тромби.


НЕ ЧАКАЙТЕ! ПОТЪРСЕТЕ НЕЗАБАВНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ при:

 • Появата на ЧЕРВЕНИ на цвят варикозни вени (обикновено са по-скоро сини);
 • Сериозни порезни рани или нараняване на варикозна вена;
 • Силна болка и оток на крайниците в каквато и да е степен.

Какво предизвиква хроничната венозна недостатъчност?

Накратко може да се каже, че хроничната венозна недостатъчност се дължи на увреждане на намиращите се във вените еднопосочни клапи. Това увреждане може да се дължи на множество причини, като например образуването на кръвен тромб, травма (нараняване) на вената, високо венозно налягане или просто отслабване на венозната стена с напредване на възрастта. За по-пълното разбиране на хроничната венозна недостатъчност е важно да се види каква е цялостната роля на вените в нашия организъм. 

Нашето сърце изтласква към тъканите кръв, богата на хранителни вещества и кислород посредством множество разклонени артерии. Вените събират и връщат кръвта обратно  в сърцето за нейното повторно обогатяване с кислород в белите дробове. Това връщане в никакъв случай не е лесно. От една страна, за да достигне до сърцето кръвта от крайниците трябва да преодолее гравитацията. Ритмичният поток на кръв от сърцето към периферните тъкани води до индиректен тласък за връщане на кръвта от тъканите обратно в сърцето. Когато този процес е нарушен, връщането на кръвта от долната част на крайниците към сърцето е затруднено.
 
Съставна част от нашите крака са мускулите, разположени по протежение на дълбоките вени на краката, които се съкращават и подпомагат изпомпването на кръвта обратно към сърцето. Този процес работи най-ефективно когато големите мускули на краката са активни, например когато се движим (ходим). Продължителното седене или стоене прав води до повишаване на налягането в дълбоките вени и кръвта се придвижва към сърцето по-бавно.

Работейки паралелно с дълбоките вени на краката, съществува и една повърхностна мрежа от вени локализирана в близост до кожата,  която пренася кръвта при доста по-ниско налягане. Връзката между тези две венозни системи се осъществява посредством така наречени "перфораторни" канали. Ако увреждане на венозните клапи или кръвен тромб увеличават налягането в дълбоките вени, тогава перфораторните канали връщат кръвта към повърхностните мрежовидни вени и повишават тяхното налягане. В резултат на това тези обикновено много малки еластични вени могат да се разширят, което от своя страна допълнително може да увреди еднопосочните венозни клапи. 

Еднопосочните клапи, както става ясно играят основна (критична) роля за успешното изпомпване на кръвта от вените. Когато тези клапи не работят ефективно за предотвратяване обратното връщане на кръвта, това води до развитието на хронична венозна недостатъчност.

Възрастта от своя страна повишава до известна степен риска от появата на хронична венозна недостатъчност, поради отслабване на мускулния тонус и еластичността на кръвоносните съдове, които съпътстват процеса на стареене. Други рискови фактори за развитието на хроничната венозна недостатъчност са наследствената предразположеност, затлъстяването, бременността и тютюнопушенето. Продължителното седене или стоене в изправено положение също благоприятстват венозния застой и намаляват ефективния кръвен ток, което превръща  хроничната венозна недостатъчност и в професионален проблем. Носенето на прекалено тесни, прилепнали дрехи, като еластични колани или обувки също може да допринесат за появата на проблема. Дори състояние, което не изглежда свързано с проблема като запека, може да съпътства, или в резултат на повишаване на налягането при напъните за отделяне на изпражненията, директно да допринесе за хроничната венозна недостатъчност. Запекът е състояние, което се среща по-често при жените и има връзка отчасти с намалената активност.